Optimizacija sajta za pretraživače – SEO

Optimizacija sajta - SEO

Optimizacija sajta za pretraživače – SEO

Šta je SEO?

SEO je disciplina marketinga koja se fokusira na povećanu vidljivost organskih (neplaćenih) rezultata pretrage na pretraživačima. SEO obuhvata i tehničke i kreativne elemente koji su potrebni za poboljšanje pozicije na rezultatima pretrage, povećanje broja posjetilaca i svijesti o kompaniji na Internetu. Postoje mnogi aspekti optimizacije sajta za pretraživače, od riječi koje se koriste na sajtu do načina na koji drugi sajtovi linkuju ka Vašem sajtu na webu. Za SEO je ponekad dovoljno da se samo pobrinete da je Vaš sajt struktuiran na način koji pretraživači razumiju.

Svrha SEO-a nije samo u tome da Vaš sajt bude optimizovan za pretraživače, nego i za posjetioce. Mnoge stvari su bitne za SEO – od pronalaženja ključnih termina i fraza koji dovode do posjeta na Vašem sajtu, optimizovanja strukture sajta, do izgradnje linkova i marketiranja jedinstvene vrijednostu koju Vaš sajt nudi.

Zašto je Vašem sajtu potreban SEO?

Najveći dio prometa na Internetu dolazi od velikih pretraživača – Google-a, Bing-a i Yahoo!-a. Iako društveni mediji i ostali izvori prometa mogu dovesti do posjeta na Vašem sajtu, pretraživači su glavni metod navigacije za većinu korisnika Interneta. Ovo važi bilo da Vaš sajt nudi sadržaj, usluge, proizvode, informacije ili bilo šta drugo.

Pretraživači su jedinstveni zbog toga što pružaju targetiran promet – posjetioce koji traže ono što nudite. Ukoliko pretraživači ne mogu da nađu Vaš sajt, ili dodaju Vaš sadržaj njihovim bazama podataka, propuštate veliki broj potencijalnih posjetilaca i korisnika Vaših proizvoda ili usluga.

Zašto pretraživači ne mogu da prikazuju Vaš sajt u rezultatima bez SEO-a?

Pretraživači su sofisticirani, ali im treba pomoć. Veći pretraživači stalno traže načine da poboljšaju svoju tehnologiju kako bi mogli bolje da pretražuju web i dostave bolje rezultate svojim korisnicima. Međutim, postoje ograničenja u okviru kojih pretraživači moraju da funkcionišu. Dok pravilan SEO može da Vam donese hiljade posjetilaca, loša optimizacija može da zakopa Vaš sajt duboko u rezultate pretrage gdje je mala vjerovatnoća da će biti posjećen.

Osim što omogućuje pretraživačima da prikažu sadržaj, SEO takođe pomaže poboljšanju rangiranja Vašeg sajta i omogućava Vašem sadržaju da se pojavi tamo gdje će ga korisnici lakše naći. Internet postaje sve kompetitivniji, i kompanije koje budu imale dobar SEO će imati znantu prednost u broju posjetilaca i kupaca.

Svijet SEO-a je kompleksan. Ukoliko niste spremni da odvojite dosta vremena i novca na obuku, kontaktirajte nas i naši SEO eksperti će se pobrinuti da Vaš sajt dobije pažnju koju zaslužuje.

 

Share this post