6 užasnih marketing grešaka koje treba izbjeći

7 marketing gresaka

6 užasnih marketing grešaka koje treba izbjeći

Skupe greške mogu oštetiti vaš biznis. Učinite uslugu sebi i svojim kupcima/klijentima i dobro razmislite o sljedećim stavkama kada je u pitanju marketing strategija vaše firme.

Marketing aktivnosti su raznovrsnije nego ikada do sada sa velikim brojem marketing stategija za svaku vrstu kanala koje se kombinuju kako bi se efektivno došlo do rasta pažnje ciljne publike.

Entrepreneur (magazin za ambiciozne preduzetnike cijelog svijeta) nas uči da marketing greške mogu da koštaju kompanije puno vremena i novca, a to su resursi kojih niko nema za bacanje. Sljedeće greške treba izbjeći kako bi marketing strategija Vaše firme bila uspješna i ispratila razvoj brenda vaših proizvoda ili usluga.

1. Ne razlikujete personalizaciju od individualizacije

Svi pričaju o personalizaciji marketing poruka ali firme još uvijek ne uspijevaju da stvore korisničko iskustvo koje će kupci ili klijenti pamtiti. Pitanje nije da li ste personalizovali svoje poruke – svi su one personalizovane u određenoj mjeri.

Važnije pitanje je: da li uzimate u obzir individualne uvide vaših kupaca kada kreirate marketing kampanju?

Nedavno istraživanje otkriva da samo 6% kompanija širom svijeta planiraju marketing aktivnosti u skladu sa pojedinačnim pogledom klijenata. Ako ne spadate u ovu usku grupu, vaš marketing nije dovoljno ciljan.

2. Ne poštujete 80/20 pravilo

Mora da ste culi za Pareto princip? On govori da 80% profita dolazi od 20% izvora. Ovaj princip se odnosi i na marketing! Bilo da su vaš fokus društvene mreže, email marketing ili blog na websajtu, 80% vašeg truda treba biti usredsređeno na kreiranje vrijednosti za vašu ciljnu publiku. Vrijednost može bili u bilo kom obliku, bilo da je to recept za koktel sa vašim alkoholnim proizvodom, savjeti za trening i ishranu od vašeg pilates studija ili novosti iz biznis svijeta za vaš konsalting biznis.

20% vašeg truda ostaje za promociju firme i njenih proizvoda ili usluga. Na ovaj način vasa publika je angažovanija i stvara se dugoročni nekomercijani odnos sa njom. Nema ništa gore nego kad neko uvijek cilja da dobije profit od vas, zar ne?

3. Ignorišete marketing namijenjen zadržavanju sadašnjih kupaca/klijenata.

Marketing za zadržavanje trenutnih kupaca/ klijenata treba biti kičma vaše marketing strategije. Zašto? Postoje dva razloga:

  • Lakše je prodati nekome sa kim imate izgrađen odnos, ko zna da postojite.
  • Profitabilnije je prodavati postojećim kupcima.

Niste ubijeđeni? Pogledajte ovu statistiku:

  • Vjerovatnoća prodaje postojećem kupcu je između 60 i 70 procenata. Verovatnoća prodaje novom kupcu/klijentu je negdje u rasponu od 5 do 20 procenata.
  • Sticanje novog kupca/klijenta košta šest do sedam puta više od onoga što ćete trošiti kako biste zadržali postojećeg.

Kada neko postane vaš klijent, nemojte zaustaviti marketing napore usmjerene ka tom klijentu. Do odanosti kupaca/klijenta je teško doći danas. Sve se svodi na kreiranje vrijednosti za njih kako bi ostali vaši odani kupci za život.

4. Ignorišete nove kanale i platforme.  

Najuspešniji biznisi rade sve što mogu da iskoriste svaki marketinški kanal. Oni se ne drže samo tradicionalnih kanala i strategija. Prema studiji Harvard Business Škole, maloprodvci koji su koristili više marketing kanala bili su profitabilniji od onih koji su koristili samo jedan kanal.

Digitalni svijet se stalno razvija. Usvajanje relevantnih, novih marketing kanala je najvažnije za povezivanje sa vašom ciljnom publikom.

5. Koristite e-mail samo za promociju svoje firme i brenda 

Vrijeme kada se e-mail marketing koristio isključivo u promotivne svrhe je prošlo.

Današnji profesionalci znaju da e-mail marketing igra ključnu ulogu u izgradnji odnosa zasnovanih na povjerenju kako bi se angažovali i zadržali kupce. Ako želite da vam marketing bude uspješan, morate koristiti e-mail kao alat za angažman vaših klijenata, a ne samo za promociju.

Pročitajte više o povoljnostima e-mail marketinga.

6. Ne provodite dovoljno vremena kreirajući svoju marketing komunikaciju.

Ovo je jedna od najvećih grešaka koju prodavci prave – ne obraćaju dovoljno pažnje na izradu poruke prije nego što je pošalju publici.

Pažljivo razmislite o tome šta želite da vaš kupac ili potencijalni klijent vjeruje. Bez obzira da li pišete blog na vašem web sajtu, sastavljate mail, pišete status na Facebook stranici ili kreirate kopiju websajta, svaka riječ koju koristite trebala bi jasno i ubjedljivo prenijeti vašu poruku.  Kada je riječ o marketingu, nije važan samo kanal koji se koristi već i poruka koju vaša firma komunicira.

Za vise informacija o kreiranju efektivne marketing strategije ili reviziju postojeće kontaktirajte nas.

Share this post